Azi n-am zambit si au strigat dupa mine

Astazi am avut o zi nu foarte buna, asa cum nu am mai avut de ceva vreme…Nu-mi era dor, insa sunt bune zilele astea. Te aduni, tu cu tine acolo, te cuibaresti in suflet si plangi mocnit asa, fara sa lasi vreo lacrima sa scape. Asta doar pentru ca esti matur, om in toata regula si nu ai vrea ca oamenii de pe strada sa-ti spuna sa zambesti asa cum mi s-a intamplat mie.

Mi-au spus mai multi oameni, dragi si necunoscuti, ca eu nu-mi pot ascunde supararea. Si au dreptate. Nici fericirea. Cand sunt bucuroasa imi zambeste fata cu totul, mi se fac ochii mari si lucesc frumos, fie ca am parul valvoi dimineata, fie ca am uitat sa ma “demasc” decuseara.

Lidia mea se supara foarte tare doar la gandul ca nu poate iesi afara inainte sa-si faca temele. Am avut cateva discutii pe tema asta (pentru ca acum discutam ca prietenele), dar cu ochii in lacrimi imi spunea cat de grele si urate i se par temele. M-am gandit atunci sa-i usurez cumva munca, sa-i ofer pauze, sa incercam sa ne jucam si sa facem temele mai placute, dar nimic nu parea sa functioneze.Ne amageam amandoua si faceam si teme. Dupa luuungi discutii, si temele facute in cele din urma, imi cuprindea fata cu mainile ei micute si-mi spunea ca lucrurile bune vin din “intamplari rapide” – asa le spune ea intamplarilor la care nu te astepti.

Am inteles-o mai tarziu, cand nu am mai putut asista la teme, la masa, la joaca, la serbari, la dansuri, la boacane. Ne intelegem un ape cealalta atat cat poate intelege ea ca mami este in alta tara, si atat cat pot intelege eu ca departarea mai dureaza cel putin un an. Un an care se aduna la cei opt ciuntiti de neputinte, dor, grija si iubire. Iubire muta, alteori strigata, pentru ca nici una nici cealalta nu suportam prea bine dorul.

Cand i se face dor de mine, desi vorbim destul de des (nu suficient pe cat si-ar dori orice suflet cu un pui), prefera sa nu vorbim. Asa isi manifesta ea puterea asupra sentimentelor dureroase de neputinta. Pe mine ma doare dar o admir pentru tarie, ii spun ca o iubesc si mi-e dor de ea, ea incheie cu un “si mie” si inchide repede, ca sa se imbrace fuguta sa plece afara sau sa se joace cu papusile, sau cu verisoara ei, astfel incat sa nu aiba timp sa-si manifeste prea mult suferinta. “Pentru ca ma vad parintii, mami, si nu-mi place” (n.r. parintii mei – asa le zicem noi de cand e micuta).

Eu mi-as dori sa invat de la ea sa fiu atat de puternica. Dar nu sunt. Dimineata, in supararea mea, am iesit din casa si nu puteam schita un zambet. De la casa cu flori, una de dupa colt, in drumul meu spre statia de autobuz, iese un domn si-mi spune: “Smile a bit, we all have to go to work today, but at least the sun comes out.” Am zambit, am plecat capul si am mers  mai departe. Apoi striga dupa mine:” I miss that smile already!”. Am plecat mai departe zambind, dar la fel de suparata.

Cand se aduna unele mici de-ti apasa sufletul, vrei sa te retragi in coltul cel mai verde al sufletului tau, sa stai acolo si sa plangi niste zile, sau niste vieti, pentru ca asa te simti atunci. Cand te simti asa si mai ai si-un sufletel pe care ai vrea sa-l ai langa tine, nu poti decat sa te faci mic, sa plangi, sa-ti stergi ochii impaienjeniti cu maneca si sa pleci mai departe, pentru ca ai de adus sufletul mic aproape.

Eu, Lidia mea, as vrea sa-ti spun ca vreau mereu sa zambesti, pentru ca zambeste toata lumea cu tine. As vrea sa ai parte de oameni alaturi cand nu zambesti ca sa te sfatuiasca ei, daca eu nu pot mereu. As vrea sa stii ca mami ar vrea mereu sa zambesti, pentru ca asa cum ai spus tu, “oamenii trebuie sa aiba o voce buna, cu veselie, nu voce rea cu tristete”.

Te iubesc, si nu uita sa zambesti si azi, si cand citesti asta. Zi de mijlocul verii, intr-o Londra cu nori si dor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s